Sajla za kanalizaciju

Zapušenja su relativno česta pojava u domaćinstvima, a najčešći razlog za zapušene cevi su nataložene masnoće i razni otpad, koji je nepažnjom bacan u wc šolju ili sudoperu, na primer. Do izlivanja vode neće doći nakon što jednom nešto bacite tamo gde ne treba, ali ako vam je to redovna loša navika, onda je zapušavanje kanalizacije i odvoda, neminovnost i situacija kada moramo pozvati majstore.

Kako se koristi sajla za kanalizaciju?

Otpušavanje odvoda i kanalizacije može da se radi uz pomoć sajle ili mašinski. Odgušenje kanalizacije sajlom znači da se koriste motorne spirale koje imaju rotirajuće glave. Na ovaj način, kada sajla prolazi kroz cev, ona istu oslobađa od svih fizičkih prepreka na koje naiđe, kao i od masnoće, ostavljajući je čistom za protok vode.

Koje vrste sajli za kanalizaciju postoje?

Postoje dve vrste sajli:
- ručna sajla
- motorna sajla.

Sajla za kanalizaciju – iskustva


Uz pomoć sajle za kanalizaciju mogu da se otpuše čitave vertikale u stambenim zgradama, kao i odvodi od sudopere, kade, slivnika, wc šolje, bidea, lavaboa...

Prečnici sajle mogu da budu različiti i kreću se od 16-22. Takođe, na sajlu mogu da se stave odgovarajući nastavci, što sve zavisi od mesta gde je nastalo zapušenje, tj. čep. Osnovna funkcija nastavka sajle jeste čišćenje cevovoda, kao i probijanje taloga koji se stvorio. 

Sajlom rukuju stručni vodoinstalateri, i ova usluga se često koristi kod zapušenja svake vrste, čime se vraća normalna funkcija svim sanitarijama. Majstori su na usluzi za vaše pozive od 00-24 časa dnevno, svakoga dana u godini, bez obzira na vikende, praznike, godišnje odmore i slično. Jednostavno, problemi sa vodom ne biraju ni mesto ni vreme kada će da se dogode i dobro je znati da uvek imamo na koga da se oslonimo, i da će ekipa krenuti praktično istog momenta kada smo je pozvali. Na ovaj način, zahvaljujući njihovoj efikasnosti i brzini, smanjuje se mogućnost od mogućih velikih šteta koje bi nastale kao posledica izlivanja vode, tj. poplave. 

Odgušenje sajlom 

Kad god je to potrebno, vodoinstalateri mogu izvršiti uslugu, koja uključuje odgušenje sajlom, kada se koristi specijalna ručna sajla, koja ima za cilj da očisti kanalizacionu horizontalu ili vertikalu što je moguće pre. 

Obično se ručno odgušenje kanalizacije može izvršiti onda kada je nivo zaprljana manji, odnosno kada je do njega došla u delu kanalizacionog sistema koji je bliži i lakše dostupan majstorima. U svim ostalim slučajevima se mora izvršiti mašinski, kada majstori koriste specijalna vozila i vrše otčepljenje kanalizacije pod pritiskom. 

Odgušenje sajlom Beograd


Naročito je bitno da vlasnici određenog prostora, u kome je došlo do problema u funkcionisanju kanalizacionog sistema znaju da skoro svi vodoinstalaterski servisi, koji se na području brojnih beogradskih opština nalaze, praktikuju da rade neprekidno. Zapravo to znači da je i odgušenje sajlom, ali i mnoge druge usluge koje ovi majstori pružaju moguće izvršiti i u toku večernjih sati, zatim u toku noći, ali i u dane vikenda i u toku bilo kod praznika. Naravno da se hitne intervencije naplaćuju po cenovniku, koji je drugačiji od onoga, koji se primenjuje u toku standardnog radnog vremena samog servisa, ali se isto tako podrazumeva i da će svaki klijent dobiti precizna obaveštenja o tome prilikom dogovora sa majstorima. 

Da pojednostavimo, sve usluge koje izvršavaju vodoinstalateri mogu biti izvršene kako u okviru pojedinačnih stambenih jedinica u zgradama, odnosno privatnim kućama, tako isto i u celoj stambenoj zgradi, zatim u okviru bolnica i ostalih zdravstvenih institucija. Takođe, odgušenje sajlom će po zahtevu klijenata biti izvršeno i u bilo kom hotelu, odnosno u ugostiteljskom objektu, ali isto tako i u fabrikama, te u okviru svakog drugog objekta gde je došlo do poteškoća u radu kanalizacionog sistema. 

Pored toga što mogu pomenutu uslugu izvršiti, vodoinstalateri su specijalizovani i za čišćenje separatora, odnosno septičkih jama, s tim da oni u bilo kojoj fabrici mogu da se pobrinu i za industrijski otpad, što znači da će ga odložiti na mesto koje je za to predviđeno. 

U većini slučajeva se odgušenje sajlom, odnosno ručno odgušenje kanalizacije vrši za manja zaprljanja, a ako majstori budu procenili da je to neophodno, oni će klijentima predložiti da bude izvršeno i snimanje kanalizacionog sistema mikro kamerama. Ipak, moramo naglasiti da se ta usluga najčešće primenjuje kada je u pitanju nešto veći nivo zaprljana, odnosno ako majstorima nije lako da dopru do mesta gde se pojavio problem. Konkretna usluga će im pomoći i da steknu uvid u stanje kanalizacionih cevi, te da procene da li je eventualno potrebno i one da budu zamenjene u tom prostoru. 
fotografije
Sajla za kanalizaciju
Sajla za kanalizaciju