Otpušavanje slivnika

Vrlo je važno da u određenom vremenskom periodu bude izvršeno profesionalno čišćenje septičkih slivnika i jama. U zavisnosti od površine, ali i broja korisnika će biti i definisano u kom vremenskom roku je neophodno da to bude izvršeno. A kako budu prolazile godine, naravno da će članovi tog domaćinstva znati na koliko bi otprilike trebalo da kontaktiraju konkretni vodoinstalaterski servis i zakažu izvršenje ove usluge.

Čišćenje septičkih slivnika

Nikakvih razloga nemaju klijenti za zabrinutost, jer se čišćenje septičkih slivnika vrši uz korišćenje najbezbednijih vozila. U pitanju su kamioni, odnosno cisterne, koje su urađene prema svetskim ekološkim standardima. 
Vrlo brzo će majstori da izađu na teren, pošto ih klijenti budu kontaktirali i dogovorili se sa njima oko termina. 

Uz to što će po zahtevu klijenata izvršiti profesionalno čišćenje septičkih slivnika, majstori će se pobrinuti i da tom prilikom očiste kako rezervoar, tako isto i separatore. A tada će izvršiti i njihovu dezinfekciju, kako bi osposobili septičku jamu za nesmetano dalje korišćenje. 

Bitno je naglasiti i to da se u sklopu cene za konkretnu uslugu nalazi i odvoženje fekalija na mesto, koje je za to predviđeno, odnosno na deponiju. 

Da bi moglo na profesionalan način da bude izvršeno čišćenje septičkih slivnika, moraju biti poštovani određeni standardi. Baš iz tog razloga i napominjemo da svaki servis koji to uslugu nudi maksimalno poštuje trenutno aktuelne standarde u oblasti ekologije i zaštite životne sredine. 

Posebno je važno informisati klijente i da ne samo čišćenje septičkih jama i slivnika, nego i sve ostale usluge koje vodoinstalaterski servisi nude, po zahtevu mogu da budu izvršene kad god je to njima potrebno. A to znači da majstori na teren mogu da izađu ne samo u toku radnog vremena samog servisa, nego i kad god je to klijentima potrebno. U suštini, majstori mogu da bilo koju uslugu izvrše i u toku noći, odnosno večeri, ali i u dane vikenda, kao i u vreme bilo kog praznika. Cena se u tom slučaju obračunava prema drugačijem cenovniku, a koji se odnosi na hitne intervencije.

Čišćenje Gajger slivnika

Specijalna vrsta slivnika, koji se prvenstveno koriste za atmosfersku kanalizaciju su poznati kao Gajger ili Gajgerovi slivnici. Oni mogu biti različitih dimenzija, a prekriveni su rešetkom od čelika. Koriste se uglavnom za dvorišta, ali i za javnu kanalizaciju u određenim slučajevima. 

Naravno da se i kod njih javlja problem zagušenja, a prvenstveno zato što se talože grančice sa drveća, zatim opalo lišće i uopšteno prljavština, koja dovodi do otežanog protoka vode. 

U principu, svaki specijalizovani vodoinstalaterski servis nudi i čišćenje Gajger slivnika kad god je to potrebno. Najčešće dolazi do prelivanja, odnosno izlivanja vode, kada klijenti kontaktiraju majstore zbog navedenog problema. 

Prilikom veće količine padavina obično ljudi primete da je došlo do začepljenja slivnika ove vrste, pa kontaktiraju vodoinstalaterski servis. 

U najkraćem mogućem roku će majstori posle dobijenog poziva da izađu na teren i da izvrše čišćenje Gajger slivnika. Tada oni koriste specijalnu spiralnu sajla ili takozvane pištolje, tako da čišćenje izvršavaju pod pritiskom. 
Zahvaljujući primeni savremenih tehnologija će prvo biti pročišćen slivnik, a zatim i uklanjanje nečistoća koje su i dovele do začepljenja. 

Iako je u većini slučajeva dovoljno izvršiti jednom čišćenje Gajger slivnika, događa se da je u pitanju veći problem. Naravno da vodoinstalateri za to imaju rešenje, te obično nekoliko puta ponavljaju isti postupak, sve dok ne pročiste konkretni slivnik. Obično je praksa da se tom prilikom vrši i čišćenje glavnog kanalizacionog odvoda, te njegovo čišćenje pod pritiskom. 

Ako to bude bilo potrebno, biće korišćena i specijalna vozila za odgušenje kanalizacije, a klijenti će svakako dobiti propisane garancija na izvršene radove. 

Ipak, ono što je naročito važno jeste da gotovo svi vodoinstalaterski servisi vrše čišćenje Gajger slivnika kad god je to klijentima potrebno. Naime, u okviru svakoga od njih postoji izložba zadužena za hitne intervencije, tako da i ova i mnoge druge usluge mogu biti izvršene i u toku noći, odnosno u dane vikenda ili za vreme bilo kog praznika.

Čišćenje dvorišnih slivnika 

Bez obzira da li se radi o stambenom ili poslovnom objektu sa dvorištem, odnosno sasvim svejedno koja mu je namena, podrazumeva se da vodoinstalateri mogu profesionalno da izvrše čišćenje dvorišnih slivnika, kad god to klijent bude zahtevao. 

Bitno je da majstore klijenti upute prethodno u sve detalje, odnosno da sa njima definišu kada će usluga biti izvršena. 

Čišćenje dvorišnih slivnika


Slivnik u dvorištu je izuzetno značajan element kanalizacionog, to jest vodovodnog sistema apsolutno u svakom objektu, jer upravo on služi za sakupljanje kišnice na prvom mestu. Neretko se događa da dođe do začepljenja dvorišnog slivnika kada se ne vodi računa o higijeni odvoda, odnosno kada u njega ukućani ili korisnici tog prostora bacaju različite predmete. Ako je to razlog začepljenja, čišćenje dvorišnih slivnika može da traje nešto duže, zato što vodoinstalateri moraju da u potpunosti pročiste odvod.

Budući da oni ovu uslugu vrše i mašinski i ručno, to sve zavisi koji način odgušenja će biti primenjen upravo od stanja samog slivnika. 

Stvar je u tome da se ručno čišćenje dvorišnih slivnika vrši u većini slučajeva onda kada je u pitanju nešto manje zaprljanje, odnosno kada se nataloži mulj u slivniku, al ii pesak, lišće i ostale sitne materije. Tada će oni koristiti električnu sajlu, kako bi pročistili slivnik od svih nečistoća. 

Međutim, ponekad se događa da se u slivniku nađu i kese i ostali predmeti, kojima tu definitivno nije mesto, pa je i problem mnogo veći. Zato u tim situacijama vodoinstalateri nastoje da čišćenje izvrše pod pritiskom, a što znači da će morati da koriste takozvana WOMA vozila. U pitanju su specijalizovana vozila koja nude mogućnost korišćenja vode, a čiji je pritisak 250 bara, tako da će i čišćenje dvorišnih slivnika kompletno biti izvršeno. Na taj način će vodoinstalateri uspeti apsolutno sve nečistoće da otklone, pa će odvodi za oluke bez ikakvih smetnji nakon toga da funkcionišu.

Svaki klijent će prema pravilima konkretnog vodoinstalaterskog servisa da dobije i predviđene garancije na radove koje vodoinstalateri budu izvršili.
fotografije
OTPUŠAVANJE SLIVNIKA
OTPUŠAVANJE SLIVNIKA